A teakészítés szabályai részletesen

Hárs teaA gyógynövények számtalan felhasználási módja közül (fürdők, borogatások, pakolások, illóolaj párologtatás) a legelterjedtebb és a legtöbbek által kedvelt a gyógyteák készítése. Ma is sokan fordulnak - például megfázás esetén - az erdők, mezők patikájához, és kúrálják magukat különböző gyógynövényekből készült teákkal.

Annak érdekében azonban, hogy az általunk elkészített gyógyteának ne csak folyadékpótló, hanem egyéb terápiás hatása is érvényesülhessen, fontos a teakészítés módjának helyes megválasztása. Ehhez pedig ismernünk kell a felhasználandó növényeket, növényrészeket és azt, hogy a bennük található, a gyógyító hatásért felelős hatóanyagok milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ezek alapján nem mindegy, hogy egy adott gyógynövény drogot főzünk vagy forrázunk, esetleg hideg vízben áztatunk. A helyes kivonási eljárás megválasztásával elérhetjük, hogy a gyógynövényekből a bennük lévő tartalomanyagokat a lehető legjobb minőségben és mennyiségben nyerjük ki.

Forrázatot akkor készítünk, ha növényrész puha, laza szöveti szerkezetű (pl. levél, virág), ezért könnyen kivonhatók belőle a tartalomanyagok, illetve ha illékony hatóanyagokat tartalmaz. Forrázat készítésekor a megfelelő mennyiségű gHárs teayógynövényt forrásban lévő vízzel leöntjük, az edényt lefedve 10-20 percig állni hagyjuk, majd szűrjük.

Főzet készítésére akkor van szükség, ha a növényrész kemény, tömör szöveti szerkezetű (pl. gyökér, kéreg) és a hatóanyagai nem bomlékonyak. Ekkor a teaalapanyagot megfelelő mennyiségű vízzel 5-30 percen keresztül főzzük, - közben pótoljuk az elpárolgott vizet - majd szűrés után fogyasztjuk.

Hideg vizes kivonatot akkor kell készítenünk, ha a gyógynövény olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek a hő hatására változást szenvednek. Ilyenek a C-vitamint tartalmazó gyógynövények, például a csipkebogyó. Ebben az esetben teaalapanyagot megfelelő mennyiségű szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, 5-10 órán át állni hagyjuk, utána szűrjük.

Több gyógynövény keverékét tartalmazó készítmények esetén mindig be kell tartani az előírásban szereplő adagolási utasítást. Szárított gyógynövények és gyógynövénykeverékek esetén az adagolási javaslat általában egy evőkanálnyi mennyiség (kb. 2-4 g) vagy egy filter, amihez egy csészényi (kb. 2-3 dl) vizet adunk.