Floralia

Először adott otthont Magyarország Európa legnagyobb szabású nemzetközi vándor kiállításának és kertészeti bemutatójának a Floralia-nak, amely 2008. április 26. és május 4. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban került megrendezésre. A „Floraliák" nemzetközi virágkiállítás sorozat budapesti állomása sorrendben az ötödik, Belgium (Gent), Franciaország (Nantes), Spanyolország (Valencia) és Olaszország (Genova) után.

 A rendkívül látványos budapesti kiállítás 20 ezer négyzetméteren várta az érdeklődőket.

A csodálatosan szép, változatos környezetben 1240 méternyi kanyargós út vezette végig a látogatókat. A hazai kiállítók kínálatában kiváló minőségű, különleges termékeket láthatott a közönség, élő és szárazvirágokból készített virágkötészeti alkotásokat, cserjékből, fákból, évelő és egynyári virágokból épített kerteket, rózsa,- illetve tetőkerteket, különböző sivatagi és egzotikus növényeket, leveles és virágzó dísznövényeket, bonszájokat, orchideákat. A kiállítás a dísznövények mellett a hazai zöldség-, gyümölcs-, szőlő és gyógynövénytermesztés különlegességeit is felvonultatta.

A Szövetség a rendelkezésre álló 64 négyzetméteres területet nem csak gyönyörű tavaszi kertté varázsolta, hanem megjelenítette a növényszárítás, a feldolgozás, a tárolás minden mozzanatát is.

A szakmai versenyben a hazai és nemzetközi tagokból álló Bírálóbizottság tagjainak is megnyert tetszését, és az egyedi hangulatú „gyógynövényes kertet" a 100 négyzetméter alatti hazai kiállítók kategóriájában II. díjjal jutalmazták.

 A mintegy 60 négyzetméteres terület felét palánták, ill. egy-két éves tövekből álló élő növénytakaró borította. A kiültetett mintegy 70 faj a hazánkban gyűjtött és termesztett gyógy- ill. fűszernövényfajok szinte teljes spektrumát lefedte. A magyar és latin megnevezéssel ellátott jeltáblák a nagyközönség számára is segítették a felismerést.

A korai időpont miatt a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának soroksári üvegházában kerültek magvetésre, palántázásra és nevelésre a kiválasztott növényfajok. A szakmai munkát Novák Ildikó, a Gyógy- és Aromanövények Tanszék munkatársa koordinálta, az ott dolgozó összes kollégája segítségével.

A szövetség tagjai közül anyagi támogatást nyújtott a Herbária Zrt., a Mecsek Drog Kft., Mezőprodukt Kft., Rózsahegyi Kft., Silvestris & Szilas Kft., BCE Gyógy- és Aromanövények Tanszék. A különböző kellékek beszerzését, szállítását a Herbária Zrt. és a Rózsahegyi Kft. végezte.

 A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács köszönetet mond a szervezőknek, rendezőknek, segítőknek a színvonalas munkáért.

 A sokszínű kínálat mellett tudományos konferenciák, szakmai és kulturális programok, szakember találkozók, termékkóstoltatás, szórakoztató műsorok is várták az érdeklődőket.

 Dr. Bernáth Jenő, tanszékvezető egyetemi tanár a kertészeti szakmai napon a gyógynövény termesztés helyzetéről és fejlesztési lehetőségeiről tartott színvonalas előadást. A tanszék több munkatársa pedig a kiállítás nagyszínpadán tartott a nagyközönség számára előadásokat.

A vásári pavilonban a GYSZT standján a Herbária Zrt. dolgozóinak segítségével teakóstoltatást és termékbemutató is zajlott, melynek igen nagy sikere volt.

Az érdeklődők tájékoztatását, a szövetséget, ill. az ágazatot bemutató, kétoldalas magyar és angol nyelvű szórólap is segítette.

 
 

Válasszon magyar gyógynövényt! Az igazi mindig a hazai!

A hazai gyógynövények védelme, és ezáltal a magyar gyűjtők, termesztők, feldolgozók, gyártók és munkahelyek megóvása érdekében valamennyien sokat tehetünk azzal, ha kiváló minőségű magyar gyógynövényt ill. belőle készült terméket választunk!

De miért is a magyart válasszuk?  tovább

 

 

"Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly" Tudományos Ülésszak

2009-ben ismét megrendezésre került a Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak.

tovább

 

Szimpózium

A Budapesti Corvinus Egyetem  Gyógy- és Aromanövények Tanszéke,  valamint a Corvinus-Fitolabor szervezésében került megrendezésre 2010. április 14-én  a "Minőség, minőségbiztosítás, minőségbiztonság a gyógynövény alapú termékekben" szimpózium 

A rendezvény témái: gyógynövények, drogok minősítése, minősége, a jogi szabályozás aktuális kérdései. Reméljük, hogy rendezvényünk segítséget nyújtott az ágazat problémáinak megbeszélésére, és elősegítette azok megoldását.

A szimpóziumon elhangzott előadások anyagai itt tölthetők le.

 

Csatolt dokumentumok

 

Gyógynövény Szimpózium

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2010. szeptember 17-én pénteken tudományos előadóülést szervezett.
A rendezvény címe: Lehetőségek és korlátok a hazai flóra gyógynövényeinek kutatásában és hasznosításában.

 

Sárkányfű rendelet

Tisztelt Tagok!

 A Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási egyeztetés céljából rendelkezésünkre bocsátotta egyes emberi fogyasztásra szánt élelmiszerként vagy élelmiszer összetevöként forgalomba hozható gyógynövényekröl szóló VM rendelet tervezetét.

A minisztérium 2011. április 8-i határidövel kérte az észrevételket a tervezettel kapcsolatban.

Ezúton kérjük Tisztelt Tagjainkat, hogy észrevételeiket 2011. április 5-én 12.00 óráig a GYSZT e-mail címére (gyszt.titkarsag@mailbox.hu) juttassák el, hogyn együttesen továbbíthassuk észrevételeinket a minisztérium felé.

 

Csatolt dokumentumok

 

Fenntartható közösségek

Fenntartható közösségek - tájbarát mezőgazdaság" címmel rendezett tanácskozást a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája a Pannonhalmi Bencés Főapátság támogatásával

 

A Jövő Nem zedékek Országgyűlési Biztosának Irodájának szervezésében a fenntartható vidékfejlesztés kérdéseiről tartottak szakmai tanácskozást A GYSZT  és közel 100 fő részvételével 2011. szeptember 16-án Győrben és szeptember 17-én Pannonhalmán.

Tapasztalataink szerint a táji adottságokhoz alkalmazkodó, környezetkímélő gazdálkodás sikere elválaszthatatlan a helyi közösségek megerősítésére irányuló törekvésektől. Az elmúlt években egyre több ilyen kezdeményezéssel találkozhattunk. Munkájuk támogatására újabban kormányzati intézkedések is születtek. Ezek előkészítését, illetve a fenntartható vidékfejlesztés hazai feltételeinek és tennivalóinak felmérését irodánk megalakulása óta kiemelt program keretében támogatja. 

A „Fenntartható közösségek - tájbarát mezőgazdaság" című konferencia célja volt, hogy az összegyűlt tapasztalatokat egymással kicseréljük, továbbá a fenntarthatóság útjait kereső közösségekkel együtt elkészítsünk egy munkatervet .  tovább