Aromaterápia

levendula olajAz aromaterápia olyan alternatív gyógymód, amelynek keretében növényi eredetű - vízgőzdesztillációval vagy préseléssel előállított - illóolajokat vagy egyéb illékony anyagokat alkalmaznak a hangulati vagy az egészségi állapot befolyásolása céljából.

Az illatok emberi szervezetre gyakorolt gyógyító ereje tudományosan is igazolt. Az illóolajok rendelkeznek általános fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő, konzerváló, görcsoldó és vérbőséget okozó hatással, valamint speciális, az adott illóolajra jellemző hatással is.

 Illóolaj-történelem:

Már az ókorban is jól ismerték és sokoldalúan alkalmazták az illóolajokat: elsősorban illatosítóként, testápolás céljára használták, emellett nagy jelentőséget kaptak a szakrális tevékenységekben is. A vallási szertartások elképzelhetetlenek voltak illóolajok nélkül, és az uralkodók felkenéséhez is illóolajat használtak.

Emellett természetesen a gyógyításban is szerepet kaptak ezek az aromás anyagok. Az egyiptomiak illatszerek iránti szeretetét bizonyítja, hogy a királysírokba, az egyéb használati tárgyak mellé kis illatszeres palackokat is elhelyeztek. A halottak mumifikálásához, a holttestek bebalzsamozásához pedig az illóolajok baktériumölő és konzerváló hatását használták ki. A zsidó kultúrában nagy becsben tartották a tömjént és a mirhát, füstölőként és illatszerként egyaránt, és ismerték ezeknek a fájdalomcsillapító és nyugtató hatását is.

Az aromaterápia kifejezés René Morris Gattefosse lyoni vegyésztől származik, 1926-ban megjelent, kutatásait összefoglaló könyve ugyanis ezt a címet viselte. Gattefosse aromaterápiának minősítette az illatos növények, drogok és az illóolajok használatán alapuló gyógyító eljárások összességét, illóolajnak pedig egy adott növény vagy növényi rész vízgőzzel lepárolható illékony vegyületeinek összességét. Meghatározásai ma is helytállóak.

 Aromaterápia otthon:

Párologtatás

A vízbe csepegtetett illóolaj párologtatása speciális edény segítségévewellnessl történik. Ez a módszer nem csak terápiás céllal alkalmazható, hanem a hétköznapi élet kellemesebbé tételére, a stressz hatások kivédésére, a koncentrációs készség fokozására is. Cseppentsünk 2-4 csepp illóolajat 1-1,5 dl vízhez és tegyük aromalámpába vagy párologtatóba.

Inhaláció

Az inhaláció különösen felsőlégúti megbetegedések, nátha, arc- és homloküreg-gyulladás esetén hatásos gyógymód. 1-2 liter meleg vízhez 8-10 csepp illóolajat adjunk. Az inhalálást ne forró vízzel végezzük!

Masszázs, szauna, fürdők

Masszázs, szauna és fürdő esetében az illóolaj nemcsak belégzéssel jut a szervezetbe, hanem a bőrön át felszívódva is kifejti hatását.

Masszázshoz válasszunk valamilyen semleges eredetű bázisolajat (pl. napraforgó-, olíva-, szójaolaj), keverjünk 50 ml bázisolajhoz 20-25 csepp illóolajat, és azt masszírozzuk a bőrbe.

A szaunában a 2-5 csepp illóolajat mindig egy merítőkanál vízhez keverve, óvatosan locsoljuk a forró kövekre.

Fürdéshez pedig 4-8 csepp illóolajat keverjünk el alaposan a fürdővízben. A javasolt fürdési idő illóolajos fürdő esetén 10-15 perc.

 Néhány a leggyakrabban használt illóolajok közül...

A levendula friss virágaiból előállított illóolaj depresszió ellenes, nyugtató és fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelt. Fürdőadalékként és bedörzsölőként enyhe vérbőséget okoz, ami reumás panaszok esetén enyhítő hatású. Molyűző hatása közismert.

A borsosmentaolaj sokoldalúan használható szer: nátha ellen belélgezve csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását, rovarcsípéseknél a bőrre cseppentve enyhíti a viszketési ingert. Reuma és köszvény esetén igen jó hatású akár masszázsként, akár fürdőként alkalmazva. Migrénes rohamok esetén pedig a homlok és a halánték területén közvetlenül a bőrbe dörzsölve oldja a rohamot.

Az eukaliptuszolaj felsőlégúti hurutoknál alkalmas a letapadt váladék fellazítására. Belégzésre, inhalálásra, masszázsra egyaránt alkalmazható.

A kakukkfű virágzás előtt gyűjtött föld feletti hajtásaiból nyert illóolaj felsőlégúti megbetegedésekben váladékoldó és görcsoldó hatású. Helyiségek levegőjének fertőtlenítésére is alkalmas.

Az erdeifenyő illóolaja köptető hatással rendelkezik, belélegezve elsősorban hurutos légúti megbetegedések kezelésére alkalmas, ezekívül gátolja a légutakban megtelepedő kórokozó baktériumok fejlődését. Izomfájdalom, illetve reumás panaszok ellen bedörzsölőszerként használható.

A rozmaringolaj hiperémizáló hatásának köszönhetően javítja a végtagok vérkeringését, emiatt külsőleg bedörzsölőszerként vagy fürdőadalékként kiválóan alkalmazható reumás panaszok és idegfájdalmak esetén. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású, belélegezve légúti megbetegedések enyhítésére alkalmas.

A teafaolaj legjellemzőbb tulajdonságai az antibakteriális, antivirális, antifungális és a nyugtató hatás. Meghűléses megbetegedések esetén inhalálva vagy fürdővízbe téve, láb- és körömgombásodás esetében lábfürdőként érvényesíthetjük az olaj baktérium- és gombaölő hatását. Rovarriasztásra és levegőfertőtlenítésre aromalámpába tett vízbe cseppentve, stressz oldására aromaterápiás masszázsnál, fürdőolajként, valamint helyiségek légterébe permetezve használható.

A citromfélék családjába tartozó bergamott fa gyümölcsének héjából nyert illóolajat nyugtató, frissítő, fertőtlenítő hatásáért kedvelik. Légtérbe párologtatva álmatlanság, szorongás ellen használják, csökkenti a stresszt és a feszültséget. Fertőtlenítő hatása miatt a fog- és szájápolásban ill. izzadás elleni készítményekben használják.

A citromolaj és a narancvirágfürdősolaj elsősorban illatosításra alkalmas. Főként helyiségek levegőjének fertőtlenítésére, frissítésére használhatjuk ezeket az illóolajokat.

Fontos tudnivalók:

A legfontosabb - a felhasználási módtól függetlenül - hogy mindig jó minőségű illóolajat használjunk, és azokat is csak külsőleg alkalmazzuk! Használat előtt mindig végezzünk allergiapróbát bőrünkön, illetve vigyázzunk, hogy nyálkahártyára, nyílt sebre soha ne kerüljön az illóolaj! Gyermekeknél 3 éves kor alatt ne alkalmazzuk! Az illóolajokat mindig hűvös, fénytől védett helyen tároljuk!