Az évszak gyógynövénye: a fehér fagyöngy

Fehér fagyöngy

Népies nevei: madárlép, gyöngybuckó, gyimbor, boszorkányláb

A karácsonyi díszként ismert örökzöld fehér fagyöngy, a tölgyek kivételével majdnem mindenfajta lombos fán előfordul. Ilyenkor kora tavasszal a csupasz fák ágain zöldellő gömbök megkapó látványt nyújtanak.


tovább

 
 

A teakészítés szabályai

Hárs tea

A gyógynövények számtalan felhasználási módja közül (fürdők, borogatások, pakolások, illóolaj párologtatás) a legelterjedtebb és a legtöbbek által kedvelt a gyógyteák készítése. Ma is sokan fordulnak - például megfázás esetén - az erdők, mezők patikájához, és kúrálják magukat különböző gyógynövényekből készült teákkal.

tovább

 

Aromaterápia

tengericsillagAz illatok emberi szervezetre gyakorolt gyógyító ereje tudományosan is igazolt. Az illóolajok rendelkeznek általános fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő, konzerváló, görcsoldó és vérbőséget okozó hatással, valamint speciális, az adott illóolajra jellemző hatással is.

 tovább

 

Receptek

Terítéken a bazsalikombazsalikom

A bazsalikom (Ocimum basilicum L.), mely az ajakosok családjába tartozó Ocimum nemzetség egyéves növényfaja, egyike a legkellemesebb fűszereknek, az olasz konyhában egyenesen nélkülözhetetlen. Nevét a görög basileus szóból származtatják, melynek jelentése a "király".

tovább