Új Széchenyi terv

Egymillió új munkahely, a magyar gazdaság és a vállalkozások fejlesztése hét kitörési pont mentén - ezek a legfőbb céljai a Nemzeti Együttműködés Kormánya gazdasági programjának, az Új Széchenyi Tervnek.

 Az Új Széchenyi Terv középpontjában egyetlen nagy cél áll: a foglalkoztatás dinamikus bővítése. Számokban kifejezve az a törekvés vezérli a gazdaság- és társadalomfejlesztő programot, hogy tíz esztendő alatt egymillió új és adózó munkahely jöjjön létre Magyarországon.

Az új gazdaságpolitika lényege azonban több mint egymillió új munkahely teremtése: a szocialista újraelosztási politikát egy növekedéspárti gazdaságpolitika váltja fel. A növekedéspárti gazdaságpolitika célja, hogy mindenki gazdagabbá váljon - szemben a szocialista újraelosztással, hogy senki se legyen szegényebb. A növekedéspárti gazdaságpolitikához viszont dinamikus, fenntartható gazdasági növekedés kell, aminek eredményeiből mindenki részesedik.

 A gazdaságpolitikai fordulat a magyar gazdaságban rejlő lehetőségek kihasználásával teremthető meg. Ezért az Új Széchenyi Terv 7 kiemelt programot tartalmaz:

 1. Gyógyító Magyarország - Egészségipar

2. Megújuló Magyarország - Zöld gazdaságfejlesztés

3. Otthonteremtés - Lakásprogram

4. Vállalkozásfejlesztés - Üzleti környezet fejlesztés

5. Tudomány - Innováció - Növekedés

6. Foglalkoztatás

7. Közlekedés - Tranzitgazdaság

 Az Új Széchenyi Terv nyitott arra, hogy befogadja és beépítse a vállalkozók, az önkormányzatok és a különböző kistérségek programjait, projektjeit, javaslatait.

 Így az Új Széchenyi Terv internetes platformja egy széles alap, amihez ötletekkel, javaslatokkal kapcsolódhatnak a különböző gazdasági szervezetek, vállalkozások és az önkormányzatok. A honlap folyamatosan közöl híreket, beérkezett javaslatokat, valamint megtalálhatóak rajta a konzulátciós időpontok illetve az arról szóló beszámolók.

 Az Új Széchenyi Terv vitairata a Nemzeti Együttműködés Kormányának főbb céljait, gazdaságpolitikánk alapelveit és a kijelölhető irányokat veszi számba.

 A következő hetek, hónapok feladata, hogy a gazdaság szereplőivel együttműködve elkészítsük az Új Széchenyi Tervet, és kialakítsuk az azt támogató pályázati rendszert, mely 2011. január 15-én indul útjára.

(Forrás: http://www.szechenyiterv.gov.hu)

 

Csatolt dokumentumok