Magunkról

A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács bemutatása

A magyar gyógynövény ágazat az ország viszonylag kis területén nagy értéket állít elő. Különösen a kedvező hazai időjárás és a magas szintű szakmai tudás miatt a gyógynövény alapanyagok jó minőségűek. Ezért a feldolgozott gyógynövények és gyógynövény alapú termékek mind a hazai, mind a nemzetközi piacon versenyképesek.

Az ágazat hatékony érdekképviselete elengedhetetlen.

A Gyógynövény Szövetség 1992-ben alakult, 1996-ban kapta meg a Terméktanácsi kinevezést.

A szervezet célja a megnyilvánuló érdekek feltárása, egyeztetése és harmonizálása, a szakmai érdekek  megfogalmazása és összefogása a gyógynövény vertikum területén működő valamennyi gazdálkodó szervezet, valamint egyéb természetes jogi személy, illetve ezek szerveződései között, akik gyógynövény termesztéssel, gyűjtéssel, felvásárlással, feldolgozással és kereskedelemmel foglalkoznak, gyógynövényekből készített termékeket állítanak elő, illetve ezeket forgalmazzák, valamint magánszemélyek, egyetemi oktatók és szakemberek összefogása.

A terméktanács legfőbb testületi szerve a Közgyűlés, amely a tagok összességéből áll. Az Elnökség a szervezet operatív, általános hatáskörű szerve. Vezetője az Elnök. Az Elnökséget szükség szerint, de évente legalább kétszer össze kell hívni.

A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács (GYSZT) tagjai tisztában vannak azzal, hogy a magyarországi gyógynövény ágazat jelentős nemzeti érték, amely a világon élenjáró tradícióval, kedvező természetrajzi adottságával, az ágazatban felhalmozódott tudásanyaggal és termelési kapacitásaival nemzetgazdaságilag is jelentős.

Az elmúlt évek az ágazat területén is változásokat, kedvező és valljuk be kedvezőtlen folyamatokat indítottak el. A gyógynövények és belőlük készített termékek iránti kereslet évről évre nő. Ugyanakkor azonban a piacon nagy számban jelentek meg olyan gazdálkodók is, akik a piaci magatartás alapvető etikai szabályait nem tartják meg, jogszabályokat sértenek és alacsony szaktudásukkal, a forgalomba hozott áruk rossz minőségével nagymértékben veszélyeztetik a gyógynövény ágazat hazai és nemzetközi hírnevét.

A GYSZT tagjai elismerik felelősségüket és kötelezettségüket az ágazat egyes tevékenységi köreinek etikus gyakorlásában, a gyógynövény ágazatban megvalósuló magas termelési és fogyasztási színvonalat biztosító kialakításában és megvalósításában, amelyek biztosítják a széles körű tájékoztatást és tükrözik a mezőgazdaság, valamint az ipar és kereskedelem szerepét az egészségügy rendszerében.

 

Egyéb információk a GYSZT-ről:

Kiadott könyvek:

 • Sváb Judit-Németh Éva : Heilpflanzen Herbs ( német-angol) 1999
 • Szabó Gy. László: Gyógynövények (magyar) 2000
 • Szabó Gy. László .: Gyógynövények ( angol-magyar) 2003
 • Dr. Tóth Zoltán: Gyógynövényesek kézikönyve 2004

Kapcsolatok:

Résztulajdonnal rendelkezik az Ex Horto Kiállításszervező Kft.-nél

Tagja:

 • Magyar Kertészeti Tanácsnak
 • Élelmiszer Bizottság Gyógynövény Szakbizottságának

 

Társszervezetek:

 • Gyógyhatású Termékek Előállítóinak és Forgalmazóinak Egyesülete
 • Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Szövetsége (MÉKISZ)
 • Fruit Veb
 • Dísznövény Szövetség és Terméktanács

 

Rendezvények:

 • Rendszeresen részt vesz az évente megrendezésre kerülő Hortus Hungaricus Nemzetközi Szakkiállításon és Vásáron ( tagjai számára megjelenési lehetőséget biztosít)
 • Florália Budapest 2008 Nemzetközi Szakkiállítás ( II. helyezést ért el a 100 négyzetméter alatti hazai kiállítók kategóriájában )