Szakmai kiadvány ÚJ

Nyomtatható formában is elérhető a „Pirrolizidin alkaloidok a gyógynövénytermelésben" című információs füzet. A kiadvány elkészítését a Földművelésügyi Minisztérium támogatta.

 

Csatolt dokumentumok

 
 

Gyógynövény gyűjtés

Az európai gyógynövény-piacon megjelenő mintegy 1200-1300 féle, gyógy-és illóolajos növényekből előállított és forgalmazott drog közel 90 %-a gyűjtésből, döntő mértékben a fejlődő országokból származik.

A friss, nyers gyógynövényből vagy növényi részből csak akkor nyerhető jó minőségű, magas hatóanyag-tartalmú drog, ha azt szakszerűen gyűjtik, kezelik, szárítják, csomagolják és tárolják. Bármelyik munkafolyamat közben elkövetett hiba kihat a drog minőségére.

tovább

 

Gyógynövény termesztés

A 90-es évekig a gyógynövénytermelés a többi mezőgazdasági kultúrához hasonlóan részben nagyüzemi (termelőszövetkezeti vagy állami gazdasági), részben kisüzemi (háztáji) termelési formában folyt.

tovább

 

 

Gyógynövény feldolgozás

A feldolgozás technológiáját illetve az alkalmazott gyártástechnológiát mindenkor a piaci kívánalom és a műszaki-technikai háttér szabja meg. Ebből következik az az általános elv, hogy a technológiát a további felhasználási mód határozza meg.

tovább

 

Gyógynövény minősítés

 A drogokat és illóolajokat - akár közvetlen felhasználás, kereskedelmi forgalmazás, akár ipari továbbfeldolgozás a cél - minősíteni kell.

A minősítés célja többrétű:

  • * egészségvédelem,
  • * visszaélés megakadályozása,
  • * fogyasztói érdekvédelem,
  • * termelői és kereskedelmi érdekvédelem.

 

  tovább

 

VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUMOK

 Ezúton tájékoztatunk minden kedves tagot és szakmai érdeklődőt, hogy tekintettel a gyógynövényminősítés megváltozott jogszabályi feltételeire (37/1976. (X.29.) MT rendelet hatályon kívül kerülése) a belföldi forgalomba kerülő gyógynövények minősítésére új lehetőség nyílt.

tovább

 

Jogszabály gyűjtemény - szakmai anyagok

 A gyógynövényekkel kapcsolatos jogszabályok és szakmai anyagok a linkekre kattintva olvashatók.